От партия ГЕРБ искат проверка източвал ли е ДДС директорът на

...
От партия ГЕРБ искат проверка източвал ли е ДДС директорът на
Коментари Харесай

ГЕРБ иска проверка източвал ли е ДДС Румен Спецов

От партия ГЕРБ желаят инспекция източвал ли е Данък добавена стойност шефът на Националната организация за приходите Румен Спецов. Малко по-рано служебният министър на финансите Асен Василев в отговор на репортерски въпрос уточни, че Спецов ще бъде разследван от прокуратурата. 

" Преди минути министър Василев с съображение сподели, че приоритет на страната би трябвало да е обезпечаването на повече доходи в бюджета. Нещо, което при всички случаи като политика ще посрещне нашата поддръжка. Ние желаеме да сме потребни на служебното държавно управление, с цел да се обезпечат повече доходи в бюджета, в това число посредством съответна, транспарантна и честна работа на Национална агенция за приходите. Когато управляваш и носиш отговорност за работа на зам.-министри и шефове на организации, се случва някой от тях да извърши нещо неправилно. Тогава е моментът да покажеш какви стандарти следваш и в работата си и от какво се водиш. Служебното държавно управление се намира в подобен миг ", сподели Томислав Дончев.

" На 14 май тази година служебният министър на финансите Асен Василев назначава Румен Спецов да управлява Национална агенция за приходите. За него от уеб страницата на Национална агенция за приходите излиза наяве каква е била неговата ангажираност в Агенцията ", показва Александър Иванов.

" Следват обаче въпроси. Питаме вярно ли е, че до момента в който е бил чиновник на Национална агенция за приходите в София, той е имал сдружения, търговски дялове и е бил шеф на компании в Добрич. Когато е имал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съгласуемост по член 9 ал.5 от закона за Национална агенция за приходите, че няма присъединяване, дялове или не е шеф в никакви търговски сдружения? Вряно ли е, че е бил притежател и шеф на " Гранекс Трейдър " – сдружение, реализиращо обороти от милиони от продажби без самото то да има активи, сметки за ток, да има наети трудещи се на трудов контракт? ", попита Иванов.

" Всички ние се намираме в невиждана обстановка във връзка с Национална агенция за приходите ", съобщи някогашният финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев: " За първи път, откогато аз работя в Министерството на финансите, стартира да се провежда инспекция не против кого да е, а против изпълнителния шеф на Агенцията. Това е казус и то може да влезе в учебниците. Това мощно демотивира личния състав, който работи в Национална агенция за приходите, което пък може да докара до спад от плануваните от страната доходи. "

" Вече четвърти ден следя по какъв начин господин Василев не може да открие механизъм, по който да извърши тази инспекция. Надявам се, че в Харвардския университет, който той е приключил, тази стратегия също е била наранена и той е задължен да знае по какъв начин да постъпи в този миг. Ако е не запомнил, ще го помоля да си напомни, само че път за такава инспекция има. Към Национална агенция за приходите има осведомителна система " Контрол ". В нея влизат всички хора, за които има съмнения, че източват Данък добавена стойност или други налози ", означи Ананиев.

По думите му компанията на Спецов съществува в осведомителната система на НАП още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна проверка. " След това персонално е получил и ревизионния отчет, върху който е трябвало да направи своите съображения, само че той не е употребявал този интервал, а самичък е предложил неговото удължение и го е употребявал, с цел да сътвори условия, с цел да продаде тази компания на малоимотен човек, който е с престъпно закононарушение и е съден няколко пъти. Аз съм уверен, че това е форма на източване на Данък добавена стойност, за което той би трябвало да даде обществен отговор ", сподели още някогашният финансов министър.

Кирил Ананиев сподели номера на досието в Национална агенция за приходите на Спецов и добави, че инспекцията по кое време тъкмо е продал компанията си " Гранекс Трейдър " и дължи ли над  1,2 млн. лева на Национална агенция за приходите, лишава към пет минути. 

" Трета седмица чакаме доказателство кой по какъв начин и какво е подслушвал. Таблици на Excel мога да си направя и аз. Няма да разясня жанра, в който всеки си води в ефир другарче. Чакаме показания на очевидец, съответни документи, доказателства. Защото досега всичко е на фаза " Казъл, рекъл ", разяснява тематиката с подслушванията Томислав Дончев.

Според него българското общество е сензитивно на тази тематика, по тази причина от ГЕРБ няма да спрат да упорстват за действителни доказателства.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР